maandag 17 juli 2023

Op safari in Brugge (deel 7)

 

Af en toe trek ik met geïnteresseerde plantenliefhebbers door de Brugse binnenstad, voornamelijk om planten te identificeren, ze te leren kennen én - niet in het minst - om ze te fotograferen. Het "trekken" van planten is uiteraard altijd te verkiezen boven het "uittrekken" ervan. 


Vroeger - in mijn studietijd - kreeg ik als opdracht een herbarium aan te leggen. Dat zal ongetwijfeld zijn waarde gehad hebben, maar mocht de digitale fotografie toen al bestaan hebben dan had ik er toch de voorkeur aan gegeven ze te fotograferen.
Dit is een (vrij beperkt) overzicht van de 7de wandeling.


Ook Natuurpunt Brugge organiseert om de veertien dagen een "Safari door Brugge".
Meer info daarover is te vinden op de website van Natuurpunt en op :
https://www.brugge.be/op-safari-in-brugge-2023


Wilde peen - (Daucus carota)

Wilde peen (Daucus carota), ook wel vogelnestje genoemd, is een plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae).
Wilde peen is een tweejarige plant. De soort heeft koude nodig voor ze kan bloeien. In het tweede jaar, na de winter, gebruikt de plant de opgeslagen voedingsstoffen uit de wortel voor de verdere groei en ontwikkeling. De soort bloeit in juni tot de herfst met schermen. Het scherm bestaat uit vele stralen, waarvan de buitenste bij rijping in de vorm van een "vogelnestje" naar binnen zijn gebogen. (Wikipedia)

https://www.floravannederland.nl/planten/peen

https://www.seasons.nl/tuin-2/knap-van-buiten-en-van-binnen-wilde-peen

https://waarnemingen.be/species/6684/


Dubbelloof - Struthiopteris spicant 


Dubbelloof is een varen uit de dubbellooffamilie (Blechnaceae). De plant komt vrij algemeen voor langs greppels en in vochtige bossen op arme grond. De naam slaat op de twee soorten bladen: vruchtbare en onvruchtbare. De vruchtbare bladen staan rechtop, terwijl de onvruchtbare overhangen of op de grond liggen. (Wikipedia)

 

Het synoniem Blechnum spicant is zeer veel in gebruik geweest is het zal wel even duren voordat de nieuwe naam Struthiopteris spicant is ingeburgerd. 

Blechnum komt van het Griekse blechnon : varen, afgeleid van blax : zonder deugd, omdat de varens geen nuttige eigenschappen hebben. 

Spicant betekent aarvormig; spikant zou de volksnaam zijn, Linnaeus heeft daaruit de soortnaam gemaakt. 

Bron: https://waarnemingen.be/species/2367/

 

Dubbelloof is een soort van schaduwrijke plaatsen in bossen op voedselarme, vochtige en zure zandgrond. Meestal groeit dubbelloof op greppelwandjes in het bos, waar mossen en andere varens, zoals mannetjesvaren, stekelvarens en wijfjesvaren, de belangrijkste begeleiders zijn. 

Bron:  https://www.ecopedia.be/planten/dubbelloof


Harig wilgenroosje aan de Kruispoort

Het harig wilgenroosje (Epilobium hirsutum) is een 0,8-1,8 m hoge, algemeen voorkomende, vaste plant uit de teunisbloemfamilie (Onagraceae). (Wikipedia)


Zwart tandzaad - Bidens frondosa

Zwart tandzaad (Bidens frondosa) is een eenjarige plant uit de composietenfamilie (Asteraceae).  (Wikipedia)


Grote kattenstaart

De grote kattenstaart (Lythrum salicaria) is een vaste plant uit de kattenstaartfamilie (Lythraceae). De soortaanduiding salicaria betekent: met blad dat lijkt op een wilgenblad. (Wikipedia)


Gewone melkdistel - Sonchus oleraceus

De gewone melkdistel (Sonchus oleraceus) is een eenjarige plant, die behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae). Wikipedia


Geoord helmkruid - Scrophularia auriculata

Geoord helmkruid (Scrophularia auriculata) is een overblijvende plant die behoort tot de helmkruidfamilie (Scrophulariaceae). (Wikipedia)

Zwenkdravik - Anisantha tectorum, synoniem- Bromus tectorum

Zwenkdravik (Anisantha tectorumsynoniemBromus tectorum) is een eenjarige tot tweejarige plant, die behoort tot de grassenfamilie.









Hola

Geen opmerkingen: