zaterdag 15 juli 2023

Tuinvlieders



Een "tuinvlieder" is een plant die ontsnapt uit bloembakken of uit onze tuin. Ze verschijnen vervolgens tegen muren, voetpaden of op ruigten. Niet alleen bloemen, maar ook groenten, kruiden, struiken en bomen zoeken aldus een nieuw leven.

Eenvoudig wordt het voor deze planten echter niet. Ze staan niet langer in een veilige omgeving, ze zijn niet meer verzekerd van een regelmatige gietbeurt, de grond waarop ze groeien heeft niets meer van de voedzame potgrond die wij doorgaans geven en hulp bij het bestrijden van vijanden is er ook niet meer. Tuinvlieders moeten voortaan alles op eigen houtje doen.

Vlinderstruiken, vijgenbomen, robinia's, stokrozen, viooltjes en vele andere planten beginnen zo in steden aan een nieuw leven. Velen zullen het eerste jaar niet overleven, want de meeste mensen houden niet van dat groen tegen hun gevel. Ze bestrijden het met alles wat ze ter beschikking hebben. De planten worden met de hand uitgetrokken, met gif bespoten, gestoomd of verbrand. Slechts enkelen zullen voor nieuw nageslacht zorgen en zich verder verspreiden. 

(Tekst: Nic Carsauw, https://natuurinmechelen.blogspot.com/)

Sutera cordata (Thunb.) Kuntze

Tapijtbloem



Tuinlobelia (Lobelia erinus)

Zeepkruid (Saponaria officinalis)


Stijf ijzerhard - Verbena bonariensis


Vlinderstruik - Budleja

Zilverschildzaad

Akelei

Campanula

Slaapmutsje

Chicorei

Vijgenboompje

Goudsbloem

Salie - Salvia x jamensis 'Hot Lips'

Tomaat

Stokroos

Petunia