zondag 13 augustus 2023

Blauwe zeedistel - Eryngium maritimum

 


Dit is niet meteen een urbane plant die in het centrum van Brugge te vinden is, maar het is zo’n mooie plant dat ik ‘m toch wou opnemen in het lijstje. Hij is trouwens op Brugs grondgebied te vinden, maar dan aan de kust, in Zeebrugge.  Deze blauwkleurige distelachtige plant is uitstekend aan het uitdrogend milieu van de duinen aangepast.

 

De blauwe zeedistel is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie. Het is dus geen echte distel maar lid van de schermbloemenfamilie! Hij wordt distel genoemd vanwege de stekende bladeren. De plant komt van nature voor in Europa. Aan de Vlaamse kust kan de blauwe zeedistel plaatselijk vrij talrijk zijn. 

 

Eryngium komt van het Griekse erygma (oprisping), vanwege de geneeskrachtige eigenschappen, die de plant zou hebben, of het komt van het Griekse eryngion, waarmee men verschillende stekelige, halfstruiken bedoelde. Maritimum betekent van of aan de zee.

 

De blauwgroene plant wordt 30-60 cm hoog. De bladeren zijn grijsgroen en voorzien van een waslaagje. Het blad is stekelig getand. De ronde wortelbladeren zijn drie- tot vijflobbig.




 

De blauwe zeedistel bloeit van juni tot augustus met blauwachtige of witte bloemen, die in hoofdjes zitten. De helmdraden zijn diepblauw.

 

De wortels zijn licht zoet en ruiken naar wortelen – Ze kunnen als groente worden gebruikt en kan worden gekookt of gekonfijt.

 

De wortels van de Blauwe zeedistel werden in de 17de  en 18de  eeuw op grote schaal verzameld in Engeland en werden gekonfijt en vervolgens gebruikt als herstellende zuigtabletten. De plant wordt nog steeds gebruikt in de moderne kruidengeneeskunde, waar hij vooral wordt gewaardeerd om zijn diuretische werking. Er wordt beweerd dat de wortels zweetdrijvend, diuretisch, slijmoplossend, stimulerend en versterkend zijn. De wortel bevordert vrij slijm en is zeer nuttig bij de behandeling van zwakte die gepaard gaat met hoesten.  Het wordt gebruikt als middel om nierstenen te verlichten (het is onwaarschijnlijk dat het de stenen oplost, maar het helpt waarschijnlijk om hun vorming te vertragen) en om vergroting of ontsteking van de prostaatklier te behandelen. 

Uitwendig gebruikt als een kompres, helpt de gedroogde wortel in poedervorm de weefselregeneratie. De wortel moet in het najaar worden geoogst van planten die minimaal 2 jaar oud zijn..

 

Let op: De informatie op deze website is alleen voor educatieve doeleinden. Deze site vertelt alleen het traditionele gebruik van specifieke planten zoals vastgelegd door de geschiedenis heen. Vraag altijd advies aan een arts.




 

Bronnen en meer info:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwe_zeedistel

https://www.ecopedia.be/planten/blauwe-zeedistel

https://www.floravannederland.nl/planten/blauwe_zeedistel

https://waarnemingen.be/species/6762/

https://www.vleet.be/nl/blauwe-zeedistel

https://www.natuurfotografie.nl/soortbeschrijving/blauwe-zeedistel/

https://wilde-planten.nl/blauwezeedistel.htm

http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/e/eryngium-maritimum=sea-holly.php

https://scholar.google.be/scholar?q=eryngium+maritimum+medicinal+uses

https://practicalplants.org/wiki/eryngium_maritimum/

https://thedistrictherbalist.co.uk/sea-holly-eryngium-maritimum/

https://www.healthbenefitstimes.com/sea-holly/