dinsdag 8 augustus 2023

Duivelswandelstok - Aralia elata

 


Gaat u ook soms op wandel met de duivel? Ik wel! Wie niet?

Elke keer als ik voorbij een bakkerij kom fluistert hij mij ondeugende dingetjes in het oor.
Op het domein van de Sint-Andriesabdij staat een volwassen boom en in de buurt schieten een aantal jonge scheuten op.

Soms kan ik aan de verleiding weerstaan, meestal niet. Het kan iedereen overkomen.

Het probleem bij wandelingen is dat je nooit helemaal zeker bent of je mede-wandelaar ook echt de duivel is. Gerard bedient zich namelijk van vele manifestaties. Maar als u nog eens op wandel bent met een man – of vrouw – en hij heeft een wandelstok dan moet u toch eens die wandelstok aan een nader onderzoek onderwerpen.  Doe het stiekem want wie met de duivel gescheept is, moet met hem over. Maar als die wandelstok ook nog scherpe stekels vertoont dan kan je er donder op zeggen dat je maatje of - vriendinnetje - echt de duivel is. En wie de duivel te vriend heeft, kan gemakkelijk in de hel komen. Dus... 

 

Ik heb zo’n vermoeden dat de paters van de Sint-Andriesabdij van Zevenkerke ook af en toe met de duivel op stap gaan want ... bij kerk en kluis heeft de duivel een huis. Meer nog, op het domein van de abdij vond ik zowaar een duivelswandelstok.  Maar voor de paters zijn er verzachtende omstandigheden want de duivelswandelstok wordt ook ‘engelenboom’ genoemd. 

 

Als u nog mee bent dan heeft u al begrepen dat de duivelswandelstok een boom is.


De volwassen duivelswandelstok - Aralia elata


 Aralia elata, beter bekend als de duivelswandelstok, is een houtachtige plantensoort uit het geslacht Aralia, familie Araliaceae, afkomstig uit het oosten van Noord-Amerika. 

 

Aralia elata is een zeer karakteristieke boom met weinig, zeer dikke takken tot een hoogte van 10 m. De boom is van nature meerstammig en vormt diverse dikke hoofdtakken die sterke stekels dragen. De naam verwijst naar de venijnig scherpe, stekelige stengels, bladstelen en zelfs bladhoofdnerven. Dit is geen plant die je zonder handschoenen wil vastpakken.


De stekels op de takken van een volwassen exemplaar

 De dubbel geveerde bladeren zijn zeer groot, soms tot ruim een meter lang. Ze bestaan uit tot 80 deelblaadjes. 's Zomers zijn de bladeren groen. Voordat het in de herfst afvalt kleurt het geel tot oranjerood. In augustus verschijnen forse pluimen met crème witte bloemen waar bijen zich aan tegoed doen. De bloemen worden soms gevolgd door kleine zwarte vruchtjes. Die zijn eetbaar hoewel er nog niet veel van de voedingswaarde bekend is. Ze zijn niet giftig.


Ook op de jonge exemplaren zijn de stekels al goed te zien.


 Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werd deze plant gebruikt als veldmedicijn en vroege kolonisten zouden het hebben gebruikt voor tandpijn. Recente studies toonden aan dat extracten van de plant antimicrobiële eigenschappen vertoonden tegen multiresistente bacteriën die verband houden met wondinfecties, wat erg belangrijk zou kunnen blijken aangezien steeds meer bacteriën muteren en resistentie ontwikkelen tegen onze huidige verzameling antibiotica (een probleem dat zelfs is gecreëerd). 

 

Bronnen en meer info:

https://www.debomenshop.nl/laanbomen-sierbomen-exclusief/1722-aralia-elata-duivelswandelstok.html

https://www.tuincentrumrebel.nl/plantengids/plant/heester/aralia-elata-aureovariegata

https://www.vdberk.be/bomen/aralia-elata/

https://www.youtube.com/watch?v=f9jyH43SCAM

https://www.youtube.com/watch?v=7g3itmDzwzY

https://store.experimentalfarmnetwork.org/products/devils-walkingstick