Onlangs deden we een planteninventarisatie op de site van “House of Time” in Brugge.
House of Time is een participatieve plek voor Brugse jongeren. Het project bouwt verder op de participatieve plek die samen met jongeren, welzijnswerkers en kunstenaars in Brugge werd gecreëerd in het kader van de Triënnale van 2017.
Naast de alomtegenwoordige brandnetel, weegbree, jacobskruiskruid, sint-janskruid, bezemkruiskruid en de ondertussen al veel voorkomende muurfijnstraal vonden we toch enkele soorten die we eerder nog niet vaak in het centrum van Brugge aantroffen.
Hieronder volgt een kort overzicht.
Rood guichelheil (Anagallis arvensis subsp. arvensis) is een plant uit de sleutelbloemfamilie (Primulaceae). Het is één van de weinige planten uit Noord-Europa die scharlakenrode bloemen heeft. Er zijn vijf kroonblaadjes. Deze hebben aan de basis een paarse vlek en zijn min of meer rond aan de top. Er zijn vijf lancetvormige kelkblaadjes. De bloemen staan open tussen ongeveer acht uur 's morgens en drie uur 's middags. Bij bewolkt weer blijft de plant gesloten.
Rood guichelheil |
Postelein (Portulaca oleracea, synoniem: Portulaca sativa) is een eenjarige plant, die behoort tot de posteleinfamilie (Portulacaceae). De soort komt van nature voor in India en het Midden-Oosten. De opgaande vorm van postelein wordt in België soms gebruikt als groente. In Iran wordt de groente al meer dan 2000 jaar gegeten. Postelein heeft verspreid staande, vlezige bladeren. De wilde postelein heeft liggende, gladde, roodachtige stengels en de gekweekte opgaande. Postelein vormt een penwortel. De plant bloeit in het wild van juni tot de herfst met gele 1,2 cm grote bloemen. De plant bloeit 's morgens slechts enkele uren.
Postelein |
Kaardenbol (Dipsacus) is een geslacht van ongeveer veertien soorten bloeiende planten uit de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De Nederlandstalige naam 'kaarde' is afgeleid van het Latijnse carduus, dat distel betekent. Hoewel de planten stekelige stengels hebben, behoren ze toch niet tot de distels, die tot de composietenfamilie (Asteraceae) behoren. De zogenoemde ‘weverskaarde’ werd gebruikt om gevolde stoffen, zoals lakense stof en dekens, te ruwen. Dit ruwen wordt ook wel kaarden genoemd. De kaardenbol is echter nooit gebruikt voor het kaarden van wol of vlas.
Kaardenbol |
Kaardenbol (jonge plant) |
De kromhals (Anchusa arvensis, synoniem: Lycopsis arvensis) is een eenjarige, kruidachtige plant uit de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae). De soort dankt haar Nederlandse naam aan de gebogen bloembuis. De 15–60 cm hoge plant heeft 3–8 cm lange lancetvormige, bladeren, die stevig behaard zijn met korte witte haren. De lichtblauwe, slechts 0,5 cm grote bloemen hebben een gebogen bloembuis. Vanwege haar kromme bloembuis hebben langtongige insecten een voordeel bij het bevliegen. Ze wordt dan ook bevlogen door hommels. Ook de kleine wolbij bevliegt de plant.
Kromhals |
De stinkende ballote (Ballota nigra subsp. foetida) is een plant in de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) en verwant aan de dovenetel. Deze plant kan een hoogte bereiken van 30 tot 100 cm. Hij vormt scheuten waar zachtgrijze, harige, eironde enigszins gekreukelde bladeren aan komen. In de oksels van deze blaadjes vormen zich rode, tweelippige bloemen met een witte tekening op de middelste lob van de onderlip. Rond de kelkblaadjes zitten stekelige schutblaadjes, die zich rond de rijpende vruchtjes vouwen. De plant ruikt zeer onaangenaam.
Stinkende ballote |
Knopige ooievaarsbek (Geranium nodosum) is een plant uit de ooievaarsbekfamilie (Geraniaceae). Het is een overblijvende plant. De soort is in Nederland en Vlaanderen her en der verwilderd aangetroffen.