Fluweelboleet spec. |
Zijn paddenstoelen planten? Neen, in dat opzicht horen ze evenmin thuis in een blog over wilde planten als in de groenteafdeling van uw supermarkt. Maar misschien mogen ze wel tussen de appelen en de peren liggen want het zijn dus geen planten, én ook geen dieren. Het zijn de vruchtlichamen van een schimmel. Meestal leeft die schimmel onzichtbaar onder de grond, onder boomschors. Het netwerk aan schimmeldraden – het mycelium - krijgt bovengrondse uitlopers waar paddenstoelen groeien en die zien we. Een paddenstoel kun je dus in zekere zin vergelijken met een appel. Alleen is de ‘appelboom’ in het geval van de paddenstoel niet zichtbaar.
Paddenstoelen (schimmels) hebben geen bladeren, stengels of wortels. Planten die dat wel hebben, kunnen via hun blad zonlicht omzetten in voedsel. Maar paddenstoelen kunnen dat niet. Die leven van bijvoorbeeld bladeren en afgestorven takken. Het zijn echte krachtpatsers. Ze bestaan in allerlei vormen en kleuren. En het zijn ook echte helden, want met hun schimmeldraden ruimen ze organisch materiaal op, zoals bladeren, hout en dode dieren. Van dat afval maken ze weer nieuwe voedingsstoffen. Deze stoffen zuigen planten met hun wortels weer op als voedsel, waardoor ze goed kunnen groeien. Schimmels zijn dus tegelijk opruimdienst en recyclagefabrieken. Het zijn stille werkers.
Wie kent niet de zegswijze “ze schieten als paddenstoelen uit de grond”? Inderdaad gisteren zag je er geen, vandaag zijn ze ineens met heel veel. En enkele dagen later zijn ze soms weer verdwenen. Paddenstoelen planten zich ook niet voort met zaden maar met sporen. Hoe de paddenstoel zijn sporen bewaart en verspreidt kan verschillen. De 3 belangrijkste groepen zijn plaatjeszwammen, buisjeszwammen en buikzwammen.
Omdat de zomer nu over zijn hoogtepunt heen is en in de verte de herfst zich al aankondigt gaan we de paddenstoelen die we in het Brugse vinden toch opnemen in deze blog. Elke keer we een nieuwe soort vinden zullen we die fotograferen en vermelden.
Het kan een uitgebreide verzameling worden. Plezier ermee!
Doolhofzwam (Daedalea quercina) |
Doolhofzwam (Daedalea quercina) |
echte tonderzwam - Fomes fomentarius |
fluweelboleet - Xerocomus spec. |
reuzenzwam - Meripilus giganteus |