"Onkruiden zijn ook bloemen wanneer je ze beter leert kennen", zei Winnie de Poeh.
Met dit citaat in het achterhoofd gingen weer – nu al voor de elfde keer – op ‘safari in Brugge’. De wandeling leidde mij van de Smedenpoort, langs de Boeveriepoort naar het station. Ook nu weer heb ik kunnen genieten van zoveel fraaie planten, en er waren er weer enkele bij die ik op mijn “to find- lijstje” kon afvinken. We zullen de planten in een tweetal bijdragen kort bespreken.
Ps. Ook Natuurpunt Brugge organiseert dit jaar nog één ‘Safari in Brugge’. Meer info op https://www.brugge.be/op-safari-in-brugge-2023
Vlasbekje - Linaria vulgaris |
We zagen het vlasbekje eerder al langs de N351 (de bekende toegangsweg tot Brugge) groeien, maar deze keer zagen we een vrij omvangrijke vegetatie aan de Buiten Begijnenvest en de Ketsbruggestraat.
Vlasbekje is een bloeiende plantensoort uit de familie Plantaginaceae. Het komt oorspronkelijk uit Europa en is ingeburgerd in verschillende andere regio's over de hele wereld. Het groeit vaak in verstoorde gebieden, langs bermen en in velden. Ondanks dat het als onkruid is geclassificeerd, wordt het vanwege zijn sierwaarde ook soms in tuinen gekweekt.
De wetenschappelijke naam van de plant bestaat uit ‘Linaria’, afgeleid van het Latijnse woord ‘linum’ dat vlas betekent - vanwege de gelijkenis van de bladeren met die van vlasplanten- en ‘vulgaris’ hetgeen gewoon betekent. De bloemen van het vlasbekje zijn tweelippig en hebben een interessante structuur die bestuiving door insecten mogelijk maakt.
Vroeger werd de plant gebruikt als laxeermiddel of urine-afdrijvend middel. Ook werd hij gebruikt bij lever- en miltkwalen. Zomersproeten en geelzucht zouden ermee verdwijnen. Vandaag de dag speelt de plant geen rol meer in de geneeskunde.
In de Middeleeuwen werd een aftreksel van de plant toegevoegd aan het water waarmee de was werd gedaan. Hierdoor werd de grauwe kleur van de was enigszins verbloemd. Ook werden kinderen gewassen met een aftreksel van de plant om hen zodoende te beschermen tegen betovering. (Tekst Wikipedia)
https://www.floravannederland.nl/planten/vlasbekje
https://waarnemingen.be/species/6993/
https://plantenvanhier.nl/soorten/vlasbekje.html
https://wilde-planten.nl/vlasbekje.htm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlasbekje
Doornappel - Datura stramonium |
Ter hoogte van de Passantenfietsbrug vonden we een mooie doornappel. De doornappel (Datura stramonium), ook wel dolappel, duivelskruid of mollenkruid, is een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). Het is een zeer giftige plant die hallucinogene alkaloïden bevat. (Tekst Wikipedia)
We hadden het eerder al over de doornappel in deze blog. Zie: https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/2023/08/doornappel-datura-stramonium.html
https://www.floravannederland.nl/planten/doornappel
Dubbelkelk - Helminthotheca echioides |
Dubbelkelk - Helminthotheca echioides |
Dubbelkelk - Helminthotheca echioides |
Eveneens aan de Passantenfietsbrug, maar dan aan de boord van het water, vonden we een uitgebreide vegetatie van dubbelkelk, zowel van oudere, uitgebloeide planten als van jonge scheuten. Van de oudere planten zijn de zaadpluizen goed te zien. Van de jonge scheuten in het gras is dan weer het stekelige blad goed te zien.
Over dubbelkelk hadden we het ook al eerder in deze blog: Zie:
https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/2023/06/dubbelkelk-helminthotheca-echioides.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dubbelkelk
https://www.stadsplanten.nl/2020/12/dubbelkelk-in-opmars/
https://waarnemingen.be/species/7186/
https://wilde-planten.nl/dubbelkelk.htm
Ruige rudbeckia - Rudbeckia hirta |
De ruige rudbeckia is een eenjarige-, tweejarige of meerjarig plant. De soort komt van nature voor in Noord-Amerika. De soort wordt als sierplant gebruikt, maar – zoals hier – is hij uit de tuin ‘ontsnapt’ en bloeit hij overtuigend langs de waterkant. Er worden verschillende variëteiten onderscheiden.
https://wilde-planten.nl/ruigerudbeckia.htm
https://waarnemingen.be/species/7366/
Wolfspoot - Lycopus europaeus |
Wolfspoot - Lycopus europaeus |
Langs het water van de Brugse ‘vesten’ – de oude omwallingen van de stad – vind je heel vaak de wolfspoot terug. Het zijn fraaie planten met heel fijne, tere bloempjes die duidelijk tot de Lipbloemenfamilie behoort (Laminaceae).
De plant kan tot ongeveer een meter hoog worden en de rechtopstaande, vierkantige stengel is meestal vertakt. De eironde tot lancetvormige, tegenoverstaande bladeren zijn ingesneden tot gezaagd en kunnen aan de voet veerspletig zijn. Ze zijn vaak opvallend geelgroen tot lichtgroen. Schijnkransen met kleine bloemen zijn in de maanden juni tot september te zien in de bladoksels aan de stengel. Ze zijn wit met aan de binnenzijde paarse stipjes die te beschouwen zijn als honingmerk. De bloemkroon is tweezijdig symmetrisch en bevat twee meeldraden met helmknoppen. (Wikipedia)
Over de wolfspoot schreven we eerder al een bijdrage in deze plantenblog. Zie: https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/2016/07/wolfspoot.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wolfspoot
Grote kattenstaart - Lythrum salicaria |
Wie water zegt, zegt ‘Grote kattenstaart. Ook deze plant treffen we ten overvloede aan langs de Brugse ‘vesten’.
Over de Grote kattenstaart hadden we het ook al eerder in deze blog: https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/2016/07/grote-kattenstaart.html
Heelblaadjes - Pulicaria dysenterica |
Heelblaadjes is een nieuwe soort voor deze blog. We zullen er dus in een latere bijdrage uitvoerig op terugkeren. Deze mooie struik vonden we ook langs het water in de buurt van het fietspad naar het station.
Aan de vele smalle uitstaande gele lintbloemen is Heelbaadjes, Pulicularia dysenteria uit de Composietenfamilie herkenbaar. De goudgele buisbloemen in het midden van het hoofdje maken het geheel bijzonder fraai.
Heelblaadjes - Pulicaria dysenterica |
https://www.floravannederland.nl/planten/heelblaadjes
https://wilde-planten.nl/heelblaadjes.htm
Klein kaasjeskruid - Malva neglecta |
Het klein kaasjeskruid is een vaste plant uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). We vonden dit plantje in de grasberm langs het water in de buurt van het station.
De laagblijvende plant heeft handnervige, zwak gelobde bladeren en witte tot lichtroze bloemen met een heel eigenaardig gevormde meeldraadbuis.
Over het klein kaasjeskruid hadden we het eerder in deze plantenblog. Zie: https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/2023/05/klein-kaasjeskruid-malva-neglecta.html
https://www.floravannederland.nl/planten/klein_kaasjeskruid
https://waarnemingen.be/species/7034/
https://www.plantennamen.info/nederlandse-namen/klein-kaasjeskruid-malva-neglecta
https://wildebloemen.info/pages%20bloemen/K/klein%20kaasjeskruid.php/
Wollige andoorn - Stachys byzantina |
Langs het fietspad aan de Buitenbegijnenvest vonden we de wollige andoorn, en dat was eveneens een plant die we in deze blog nog niet eerder besproken hebben. Misschien was hij er ooit aangeplant of misschien is het een tuinvlieder. We zullen er dus bij een volgende gelegenheid uitvoeriger op terugkeren.
De plant wordt in sommige streken ook wel ezelsoor of berenoren genoemd vanwege de gelijkenis van de bladeren op lange, viltige oren.
Het is een bodembedekker met groenblijvende, grijze en wollige zachte bladeren. De net zo grijs en wollige aren (12cm) dragen kleine paarsroze bloempjes.
Wollige andoorn (Stachys byzantina) is een vaste plant uit de lipbloemenfamilie. De plant heeft zacht behaarde bladeren. De plant komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië.
(Wikipedia)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wollige_andoorn
https://waarnemingen.be/species/20619/
Langbladige ereprijs - Veronica longifolia |
De lange ereprijs of langbladige ereprijs (Veronica longifolia, synoniem: Pseudolysimachion longifolium) behoort tot de weegbreefamilie (Plantaginaceae), maar werd vroeger gerekend tot de helmkruidfamilie (Scrophulariaceae). De plant komt van nature voor in Europa en wordt soms ook te koop aangeboden in tuincentra. Mogelijks hebben we dus ook hier weer te maken met een tuinvlieder.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lange_ereprijs
https://plantenvanhier.nl/soorten/lange-ereprijs.html
https://wilde-planten.nl/langeereprijs.htm
https://www.youtube.com/watch?v=9MDj4FZxSDo&t=1s
Bezemkruiskruid - Senecio inaequidens |
Langs de rand van het fietspad over de Katelijnebrug en in de buurt vinden we het fraaie bezemkruiskruid.
Bezemkruiskruid is inheems in Zuidelijk Afrika en heeft zich als adventief in de loop van de 20ste eeuw over een groot deel van Europa verspreid en is er snel ingeburgerd. Eerst verspreidde de plant zich via rivieren en groeide op rivieroevers, maar later verspreidde ze zich in een aanzienlijk tempo via snelwegen en treinsporen. Bezemkruiskruid is er vooral in de late zomer op veel plaatsen als een lange gele lintbegroeiing in de bermen te zien.
Op dit ogenblik wordt het bezemkruiskruid beschouwd als één van de meest invasieve neofieten.
Over het bezemkruiskruid hadden we al eerder in deze blog. Zie:
https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/2016/06/bezemkruiskruid.html
https://waarnemingen.be/species/7448/
https://wilde-planten.nl/bezemkruiskruid.htm
https://www.floravannederland.nl/planten/bezemkruiskruid
https://www.wildebloemen.info/pages%20bloemen/B/bezemkruiskruid.php
https://annetanne.be/kruidenklets/2007/11/01/reizigers-en-cosmopolieten-ii-bezemkruiskruid/